Kako vremenske spremembe vplivajo na gradnjo?

Znanstveniki svarijo, da se zaradi globalnega segrevanja povsod po svetu tali led in zmanjšuje snežna odeja. Dviguje se gladina svetovnih morij in vse pogostejše so poplave območij. Povečuje se pogostost ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so suše, poplave in neurja. Premišljena gradnja in nakup nepremičnin je učinkovit način, da se izognemo morebitnim izzivom v prihodnosti.

ZELENA GRADNJA

Ker se v RE/MAX-u zavedamo vremenskih sprememb in vpliva na okolje, ter vemo, da je naša dolžnost pomagati strankam, da bodo gradile trajnostno, imamo prav posebno pod vejo Zelena gradnje, znano tudi kot trajnostno gradbeništvo ali ekološko gradbeništvo. Gre za pristop k načrtovanju, gradnji in vzdrževanju objektov, ki upošteva okoljske, družbene in ekonomske vidike trajnosti. Cilj zelene gradnje je zmanjšanje negativnih vplivov gradbeništva na okolje, povečanje učinkovitosti virov, izboljšanje kakovosti bivanja in ustvarjanje zdravih, trajnostnih skupnosti. Gradnja v prihodnosti mora upoštevati vremenske spremembe in njihov potencialni vpliv na podnebje. Na temo, kako vremenske razmere vplivajo na gradnjo smo govorili s Štefanom Piškurjem, okolju prijaznemu nepremičninskemu strokovnjaku in vodji Zelene REMAX agencije.

 1. Kaj je REMAX zelena agencija in v katerem primeru svetujete, da se na agencijo obrnemo?
  V Remax Zeleni agenciji se posvečamo predvsem trženju okolju in uporabniku prijaznih nepremičnin. Na prvem mestu je pomembna kakovost gradnje z uporabo okolju prijaznih materialov, kot drugo pa mora biti nepremičnina tudi energetsko zelo varčna in učinkovita, saj tako največ naredimo za okolje in ne nazadnje tudi za svojo denarnico.
 2. Kako se v vaši agenciji prilagajate vse bolj ekstremnim vremenskim dogodkom, kot so poplave, suše in neurja?
  Glede na zadnje dogodke, se še bolj posvečamo preverjanju tveganja za kupce, kot so območja poplav in hudourniških voda ter plazov.
 3. Kako vaše podjetje upošteva vplive podnebnih sprememb pri načrtovanju gradbenih objektov?
  Vsi naši objekti so že danes prilagojeni prihodnjim klimatskim spremembam, oziroma so kar korak pred časom, glede na konkurenco. Načrtujemo in gradimo predvsem stavbe v A energijskem razredu, kar zagotavlja tudi standard za pasivne ali skoraj nič energijske stavbe.
 4. Katere vrste materialov in tehnologij vključujete v gradbene projekte, da se zmanjša vpliv na okolje in poveča odpornost na vremenske spremembe?
  Pri gradnji uporabljamo najsodobnejše materiale, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, visokoenergetsko učinkovitost in so okolju prijazni. Pri gradnji uporabljamo termo opeko, ki je iz naravnih materialov in omogoča, da so hiše poleti hladne, pozimi pa tople, brez potrebe po klimatskih napravah v kontinentalnem delu Slovenije. Vsi objekti imajo osrednje ali lokalno prezračevanje in za ogrevanje toplotno črpalko. Zelo pogosto pa so že samozadostne, saj že v večini objektov vgradimo tudi fotovoltaiko.
 5. Ali vključujete strokovnjake za podnebne spremembe v načrtovanje in izvajanje gradbenih projektov?
  Da, saj so zelo pomembni s svojim znanjem, da nam pomagajo pravilno predvidevati razvoj projektov v prihodnosti.
 6. Ali imate smernice ali standarde za gradnjo, ki se nanašajo na prilagajanje podnebnim spremembam?
  Da, smernice so naravnane predvsem na energetsko učinkovitost, kar pomeni, da bi moral vsak objet biti samozadosten z minimalnimi vplivi na okolje in nuditi najvišji nivo bivalnega udobja.
 7. Kako spremljate in ovrednotite uspešnost vaših pristopov k prilagajanju gradbenih projektov v luči vremenskih sprememb?
  V zadnjih neurjih in poplavah so se naši objekti odlično izkazali, saj ni prišlo na nobenem objektu do škode kljub temu, da je bil en objekt delno v vodi.
 8. Ali upoštevate vidike socialne trajnosti pri načrtovanju in gradnji projektov ter kako spodbujate skupnostno sodelovanje?
  Iz vidika socialne trajnosti pazimo, da imajo vsi naši večstanovanjski objekti dovolj prostorov za skupne potrebe stanovalcev kot tudi, da jim zagotovimo prostor za druženje otrok ob objektu. Iz vidika energetske učinkovitosti pa jim omogočamo, da imajo nizke stroške bivanja.
 9. Glede na pretresljive vremenske dogodke v Sloveniji, kaj bi svetovali kupcem nepremičnin, na kaj morajo biti pozorni?
  Kupci morajo predvsem biti pazljivi na lokacijo nepremičnine, da ni na poplavno ogroženem območju, plazovitem terenu oziroma, da so izvedeni vsi ukrepi, da ne bo prišlo do škode v primeru neurij in poplav.  
 10. Na kaj pa morajo biti pozorni pri gradnji?
  Potrebno je paziti na kakovost gradnje iz vidika energetske učinkovitosti, uporabo okolju prijaznih materialov in ustrezno zračenje stanovanjskih prostorov.

Na žalost ni mogoče popolnoma preprečiti vremenskih dogodkov, saj gre za naravne pojave, ki so del dinamike Zemljinega ozračja. Kljub temu pa lahko sprejmemo ukrepe za zmanjšanje negativnih vplivov ekstremnih vremenskih dogodkov in se prilagodimo spremenjenim okoliščinam. To zahteva celovit pristop, ki združuje znanje iz področij gradbeništva, arhitekture, urbanizma in trajnostnega razvoja.

Harmonija doma po Feng Šuju

S postavitvijo elementov po načelih feng šuja v dom privabimo življenjsko energijo, ki nas podpira in bogati. VHOD V DOM Prvi vtis ustvarijo elementi pred ...