Saša Einsidler: Z mojim spreminjanjem se spreminja tudi moj dom

0

Saša Einsiedler – le redkokdo je ne pozna, z veseljem smo jo spremljali v različnih, predvsem zabavnih oddajah na nacionalni televiziji in kasneje na komercialni POP TV. Zadnje čase se poglobljeno ukvarja s coachingom, da pomaga ljudem, ki želijo pomoč pri doseganju svojih ciljev, s tem namenom pa je pisala tudi knjigo. Na njenih delavnicah, ki jih izvaja po Sloveniji in tujini, s  svojim pozitivnim duhom in humorno ponujenimi nasveti, ki izhajajo iz njenih življenjskih izkušenj, pusti pečat na vseh poslušalcih.

Je mama petih otrok, vzponi in padci v njenem življenju pa so jo naučili, da ne smemo pustiti, da nas ta nori ritem življenja odtuji od samih sebe, od naših resničnih želja, od tistega, kar si zares želimo, da v svojem življenju dosežemo.

Glede na to, da jo večina pozna le kot osebo s televizije in časopisov, smo jo povprašali o njenem pogledu na dom.

Kaj vam pomeni beseda dom?

Verjetno bom odgovorila zelo klasično in prav nič izvirno, če rečem, da je dom zame predvsem prostor, kjer sem sproščena. Dom zame tudi ni nek muzejski prostor, ampak je nekaj, kar živi z mano, predvsem pa tudi z mojo družino. Zato sem si vedno želela majčkeno večjih prostorov, kjer se lahko družimo in srečujemo. Seveda pa se zavedam, da je zelo pomembno, da ima vsak od nas, članov družine, svoj prostor, kamor se lahko zateče in kjer je lahko tudi majčkeno sam. Na žalost zaradi števila moji otroci še nimajo vsak svoje sobe. Mlajši hčerki še vedno spita skupaj, vendar za zdaj ne razmišljam še o kakšni širitvi, ker sta zelo zadovoljni, da sta lahko v isti sobi, in imam občutek, da nista niti še pripravljeni, da bi to kakor koli spremenili.

Vam je kakšen stil opremljanja še posebej všeč?

Skozi leta opažam, da se z mojim razvojem, torej z mojim spreminjanjem, spreminja tudi moj dom. Predvsem se to opazi v barvah, v drznosti pri barvah. Vedno bolj sem minimalistična. Morda so razlogi za ta minimalizem čisto praktični, ker je mnogo lažje pospravljati hišo, v kateri je manj stvar, manj stvari na poličkah in manj poličk. Skratka, trudim se poenostaviti si svoje življenje.

Vaše življenje je običajno precej na očeh javnosti. Neprestano ste v družbi ljudi, živite pa v hiši izven mesta. Kaj vam pomeni lokacija vašega doma?

Zato sem zelo zadovoljna, da mi je bilo dano in mi je dano živeti izven mesta. Veliko mi pomeni ta mir, v katerega se lahko vračam, ko grem domov, živim namreč na obrobju Ljubljane, na hribu. Imam prečudovit razgled, vendar ne na mesto, ampak na travnik, na gozd, na gore. Tako, da sem odmaknjena od centra dogajanja, odmaknjena sem od ljudi. Glede na to, da sem ves čas med ljudmi, mi to zelo ustreza. Prav tako mi ustreza, da se ne vozim vsako jutro ob določeni uri v službo, ker si kot samozaposlena in podjetnica sama odrejam delovni čas. Sama se dogovarjam s strankami, kdaj in kje se bomo srečali. Če ni nujno potrebno, ne odhajam od doma in delam kar doma. Uredila sem si nek manjši prostor, ki ga uporabljam kot zasilno pisarno. Zalotim se, da računalnik velikokrat prinašam v družinsko jedilnico in delam za našo skupno mizo, vendar se trudim, da bi se tega odvadila, ker je družinska miza namenjena našemu druženju, ne pa delu. Za delo od doma je potrebna še posebna disciplina. Na srečo je premorem dovolj, da mi uspeva. Je pa dejstvo, da mora tudi dom kot neko delovno okolje nuditi udobje in mora biti spodbujajoče.

Sasa_Einsidler_pogled_iz_Sasine_terase-intervju

POGLED IZ SAŠINE TERASE

Koliko vam v vašem domu pomeni estetski videz?

Pred časom sem videla dela akademskega slikarja, prof. in dr. Darka Slavca. Ta njegova dela so povezana s soncem, so naslikana sonca. Ena zadnjih pridobitev v mojem domu je sonce, ki mi ga je narisal profesor; je ogromno, dolgo več kot dva metra in široko skoraj dva metra. Tako da si skušam na različne načine pomagati, da v svoje stanovanje povabim tisto in tiste stvari, ki me spodbujajo. Zagotovo v mojem stanovanju na stenah ne boste našli mračnih barv, slik s temačno vsebino, tudi če so visoka umetnost. Rada imam barve, rada imam pozitivne podobe na svojih stenah. Moram priznati, da sama nimam preveč daru za umetniško in estetsko opremljanje ter postavljanje dodatkov po domu oziroma hiši. Vendar pa imam občutek za stvari, ki mi ustrezajo, kaj mi je všeč in kaj ne. Pred prenovo kopalnice sem se velikokrat spraševala, zakaj ljudje toliko vlagamo v svoja stanovanja, svoje domove. Moja kopalnica je bila še čisto funkcionalna, čeprav je bila že stara. Ugotovila sem, da mi estetika in dobro počutje ob tej estetiki pomeni veliko in se veselim prenavljanja stanovanja. Začutila sem potrebo po estetski spremembi, ne samo po izboljšanju uporabnosti.

Ni komentarjev

Harmonija doma po Feng Šuju

S postavitvijo elementov po načelih feng šuja v dom privabimo življenjsko energijo, ki nas podpira in bogati. VHOD V DOM Prvi vtis ustvarijo elementi pred ...