Pametne hišne inštalacije

0

Zadnje čase se ob poplavi pametnih hišnih inštalacij, ki za nezanemarljiv dodaten strošek dosežejo v bistvu to, da se ob pritisku na stikalo prižge luč, pojavlja vprašanje, kje pa nam tak sistem zares lahko doprinese k prihranku energije, predvsem pa k večjemu udobju bivanja.

 

Za večje udobje in nižjo porabo energije

Pametne hišne inštalacije postajajo vedno bolj zanimiva alternativa klasičnim inštalacijam. Tipičen primer slednjih so okosteneli sistemi hišnega ogrevanja, ki se v hišah iz generacije naših staršev sicer še kar dobro obnesejo. V zadnjem času pa že vse novogradnje in tudi sanirane stanovanjske hiše spadajo vsaj v razred nizkoenergijskih, če ne pasivnih hiš. V teh hišah začnejo predstavljati dobitki zaradi sončnega obsevanja pomemben delež. Krmiljenje ogrevanja pa je še vedno ostalo na enaki ravni kot pred leti, čeprav je v tem času tehnologija nesluteno napredovala.

Za udobno bivanje je najpomembnejše ohranjanje ugodne temperature. Dober sistem krmiljenja mora usklajeno krmiliti vsaj tri sklope: ogrevalni sistem, prezračevanje in senčila. Poleti upravlja senčila na vsakem oknu individualno glede na trenutno osončenost in v času visokih zunanjih temperatur zmanjšuje intenzivnost prezračevanja na minimum. Hiša z visoko toplotno kapaciteto in učinkovito izolacijo se tako čez dan segreje za manj kot 1° C. To presežno toploto lahko v nočnem času, ko se zunanje temperature znižajo, energetsko učinkovito z intenzivnim prezračevanjem odvedemo ven.

V ostalem času želimo sončno energijo maksimalno izkoristiti tako, da dopuščamo čim večjo osončenost prostorov z odpiranjem senčil, hkrati pa s sončnimi zbiralniki učinkovito dogrevamo hišo in sanitarno vodo. Znaten prihranek pri ogrevanju lahko dosežemo s pametnim vklapljanjem ogrevanja glede na vremensko napoved osončenja za drugi dan in oceno trenutne zaloge toplote v hiši.

Pametni krmilni sistemi nam z razpoložljivimi senzorji nudijo podatke o delovanju naprav, s pomočjo katerih lahko spremljamo njihovo delovanje in celo odkrivamo napake. Hišne naprave nam vgrajujejo različni izvajalci, ki nudijo vsak svojo garancijo, in običajno kot nepoučene stranke težko ocenimo, ali vgrajena naprava deluje zares dobro. V praksi se lahko pojavijo napake v delovanju takoj po inštalaciji sistema kot tudi kasneje med obratovanjem. Vzrok napak je lahko v slabem načrtovanju, nestrokovni vgradnji ali v napakah v vgrajenem materialu. Dober sistem pametnih inštalacij lahko iz meritev določa učinkovitost vračanja toplote odpadnega zraka  (rekuperacije), učinkovitost sprejemnikov sončne energije in podobno. Pridobljeni podatki so podlaga za uveljavljanje garancije proizvajalcu ali izvajalcu, ki je napravo vgradil.

Ena največjih prednosti, ki jo pametne hišne inštalacije imajo, je v tem, da nam nudijo inteligentno povezavo različnih sistemov v hiši. Meritve lahko uporabimo za spremljanje delovanja glavnih energetskih naprav v hiši in z njihovo pomočjo tudi opozorimo na nenavadno obnašanje le-teh. To povezavo z naprednimi algoritmi lahko izkoristimo tako, da na podlagi usklajenih meritev in napovedi prispevamo k večji energetski učinkovitosti in udobju. Najbrž se investicija energetsko na kratek rok ne izplača. Kaj pa udobje?

Dr. Marko Jankovec, eden prvih graditeljev klasične zidane pasivne hiše v Sloveniji po sistemu zelene gradnje, ki je s skupino študentov razvil usklajen sistem krmiljenja žaluzij, ogrevanja in prezračevanja.

Električno krmiljene zunanje žaluzije, ki predstavljajo najučinkovitejši način reguliranja količine  padne sončne energije v prostore, so nepogrešljive v vročih poletnih mesecih.

 

 

FOTO: Marko Jankovec

Ni komentarjev